Palvelut‎ > ‎

Maalämpö

Maalämpö

Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöenergiaa.

Hyödyntämällä tämän ilmaisen energian, säästät jopa 75 % kotisi lämmityskustannuksissa.

Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun alusta lähtien, ja tämä ekologinen lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosina. Vuonna 2008 maalämpö valittiin lämmistysjärjestelmäksi lähes 30% uusista taloista.

Alkuinvestointi suuri, käyttökulut pienet

Lämpöpumpun investointikustannukset ovat melko suuret, mutta käyttökustannukset ovat edulliset. Mitä suurempi talo on ja mitä suurempi lämmitysenergiankulutus, sitä kannattavammaksi maalämpöpumppu tulee. Maalämpöpumpun keräämä lämpö tulee auringosta, mutta sen talteenottoon tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu tuottaa jokaista kulutettua sähkökilowattia kohden kolme kilowattia lämpöenergiaa, optimiolosuhteissa jopa enemmän. Lämpöpumpun tehokkuutta kuvaa lämpökerroin. Maalämpöpumppu on helppokäyttöinen, sillä se vaatii vain vähän huolto- ja tarkistustoimia.

Säästät luontoa

Kasvihuoneilmiö voimistuu jatkuvasti ihmisen toiminnan tuloksena. Yksi merkittävimmistä ilmakehän saastuttajista on energiatuotannossa syntyvä hiilidioksidi. Maalämmöstä ei aiheudu ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä hiilidioksidi- eikä hiukkaspäästöjä.Valitsemalla maalämmön suojaudut energiahinnan vaihteluilta ja sijoitat pitkälle tulevaisuuteen sekä säästät luontoa tuleville sukupolville.

Valtio tukee päälämmitysjärjestelmän vaihtoa uusiutuvaa energiaa käyttävään lämmitysjärjestelmään. Avustusta voi saada esimerkiksi sähkö- tai öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöpumppuun. Avustusta myönnetään niin yksityishenkilöille kuin esim. asunto-osakeyhtiöille. Lue lisää energia-avustuksesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn sivuilta www.ara.fi.

Lähteet:

Gebwell, Motivan Lämpöä Omasta Maasta opas