Ruoanlaitto on hyväksi terveydelle

Terveys, ruokavalio ja hyvinvointi ovat tämän päivän trendejä. Kuitenkin ruoka on yksi ihmisen perustarpeista ja meidän on syötävä joka päivä, jotta pysymme toimintakykyisinä. Kaikkialla mainostetaan ruokavalion hyviä vaikutuksia terveyteemme ja hyvinvointiimme. Minkä takia ruoanlaitto auttaa myös terveyttämme ja mitä muita hyötyjä ruoanlaitosta on?

Abraham Maslow julkaisi jo vuonna 1943 tutkimuksen ihmisen perustarpeista. Maslowin perustarpeet ihmiselle ovat fysiologiset tarpeet, ruoka, juoma ja hengitysilma. Muut tarpeet ovat turvallisuuden tarpeet, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet, arvonannon tarpeet ja itsensä toteuttamisen tarpeet. Maslowin kehittämät portaat lähtevät liikkeelle fysiologisista tarpeista, jotka on ensin täytettävä, jotta ihminen voi edetä seuraavalle tasolle. Ensin kun perustarpeet on täytetty ja ihminen on saanut itselle kodin, joka luo turvaa, voi edetä seuraaville tasoille. Alkaa rakentamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteiskuntaan ja lopuksi ihminen voi alkaa toteuttamaan itseään oikeasti.

Ruoanlaitto voidaan näiden tarpeiden perusteella nähdä todella tärkeäksi osaksi ihmisen perustarpeita. Syömällä ruokaa voimme tyydyttää fysiologiset perustarpeet päivittäin jokaisella aterialla. Kun valmistamme itse ruokaa alusta asti pääsemme toteuttamaan itseämme ja samalla voimme täyttää myös yhteenkuuluvuuden tarpeen, kun syömme itse valmistettua ruokaa perheemme kanssa. Saamme myös arvostusta, kun valmistamme itse ruokamme.

Ruoanlaitto on myös hyvä tapa varmistaa, että syömämme ruoka on laadukasta, eikä sisällä mitään ylimääräistä. Terveellisen ruoka tutkitusti vaikuttaa myös mielenterveyteemme ja voi ehkäistä masennusta tai ahdistusta. Terveellinen ruoka pitää myös kehomme kunnossa ja ruokaa on helppo valmistaa itse kotona. Ruoanlaiton perustarpeet löytyy helposti verkosta, kuten leikkuulauta, veitset, kattilat, pannut ja muut. Verkko on myös täynnä ruokaohjeita ja ruoanlaitto videoita, joiden avulla ruoanlaitto on helppoa myös aloittelijoille.